Acesta este primul hard drive chimic funcțional din lume

de: George Stanciu
28 05. 2017

Primul hard drive chimic din lume tocmai a fost testat și este capabil să stocheze date, deschizând noi orizonturi în acest domeniu.

Hard disk-urile tradiționale, dar și alte medii de stocare similare, stochează informații sub formă de biți, care sunt compuși din 0 și 1. Pe de altă parte, noile calculatoare cuantice folosesc qubiți pentru a stoca date.

Câțiva cercetători de la Institute of Physical Chemistry (Polish Academy of Sciences) au considerat că mai pot fi create și alte variante de stocare a datelor, iar rezultatul este un hard drive chimic.

Unitatea de bază a HDD-ului este creată din trei picături, fiecare în contact cu celelalte două, iar acest ansamblu este denumit Chit, fiind capabil să stocheze 1 bit de date. În spatele acestui Chit se află reacția Belousov-Zhabotinsky (BZ), care urmează un parcurs oscilator și oferă posibilitatea existenței bitului chimic.

Reagenții necesari pentru reacția chimică sunt reconstituiți în soluție când un ciclu este gata. Câteva zeci de mii de oscilații se petrec până ce reacția se încheie, iar acestea sunt acompaniate de o schimbare de culoare a soluției, din cauza catalizatorului Ferroin.

Un alt catalizator, denumit Ruthenium, este folosit pentru a face reacția BZ fotosenzitivă. Când reacția este expusă unei lumini albastre, oscilațiile încetează și reacția poate fi controlată mai bine de cercetători.

Dr. Konrad Gizynski, alături de profesorul Jerzy Gorecki, au efectuat o demonstrație a noului mediu de stocare. Aceștia arată că bitul chimic are un potențial mai ridicat decât bitul clasic. Cu toate acestea, cercetarea este de-abia la început, având în vedere că reacțiile sunt utile acum doar pentru stocarea datelor. Este nevoie de alte metode fizice pentru citirea și scrierea datelor, iar o astfel de tehnologie ar putea avea nevoie de câțiva ani sau chiar un deceniu pentru a ajunge în calculatoarele noastre, scrie fossbytes.com.